رفتن به محتوای اصلی
x

نشست صمیمانه تقدیر وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از سردبیران مجلات علوم پزشکی ارتقایافته در نمایه‌نامه‌های بین‌المللی

دیپلماسی علم منشأ اقتدار و پیشرفت کشور است/ ارتقای مرجعیت علمی، هدف جامعه پژوهشی کشور

مجلات تخصصی نمایه شده یک سرمایه ملی هستند

نشست صمیمانه تقدیر وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از سردبیران مجلات علوم پزشکی ارتقایافته در نمایه‌نامه‌های بین‌المللی (روز پنجشنبه 6 مهر 1402)

با حضور دکتر بهرام عین اللهی،  وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نشست تقدیر از سردبیران مجلات علوم پزشکی ارتقاء یافته در نمایه‌نامه‌های بین‌المللی درروز پنج شنبه 6 مهر ماه 1402 در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد، مقام عالی وزارت ضمن گرامیداشت  هفته وحدت و میلاد با سعادت رسول اکرم ص و امام جعفر صادق ع  ضمن تاکید بر اهمیت پیروی از سیره پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع) در مسیرزندگی،  با اشاره به نقش تاثیرگذار علم و فناوری در روند پیشرفت کشور ادامه داد: دیپلماسی علم به عنوان بخشی از دیپلماسی عمومی موجب الهام بخشی، اعتبار و نفوذ شده و در نتیجه، زمینه ساز افزایش قدرت کشور در عرصه دانش و فناوری می‌شود.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به سطح بالای نشریات علمی منتشر شده و مجلات علوم پزشکی ارتقا یافته در نمایه‌نامه‌های بین‌المللی تصریح کرد: ارتقای سطح کیفی آموزش و پژوهش، تبادل و توسعه تجربیات تازه علمی و آشنا کردن جامعه علمی با آخرین یافته‌ها، نتیجه  تلاش پژوهشگران برتر کشوری است.

دکتر عین اللهی، نگارش مقالات علمی  و  مدیریت نشریات پژوهشی را دارای اهمیت بالایی برای پیشرفت علمی کشور دانست و افزود: اهمیت این مقالات بسته به نوع موضوع و میزان نیاز کشور با یکدیگر تفاوت دارد. همچنین روش تدوین و ادبیات مقاله نویسی، نقش اساسی در کاربردی‌تر شدن مقالات برای اجرایی شدن آنها دارد.

وی مرجعیت بالای علمی را هدف اصلی جامعه علمی کشور برشمرد و ابراز داشت: حرکت علمی و فناوری کشور، علاوه بر ارزش ذاتی، از باب تأثیر آن بر اقتصاد، یکی از اولویت‌‌های مهم کشور است و به همین دلیل باید توجه ویژه‌ای در این خصوص داشت.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پایان خاطر نشان‌ کرد: پایبندی نویسنده مقاله به اصول کار خود و تلاش برای اجرا و تحقق   عینی یافته های تحقیقاتی و مقابله با تقلب و فساد علمی، موجب پیشرفت کشور در این حوزه می‌شود؛ به طوری  که از این ظرفیت می‌توان در ارزشیابی برای شناخت نقاط قوت و ضعف جامعه علمی کشور استفاده کرد.

 

همچنین جناب آقای دکتر یونس پناهی، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت ضمن تبریک هفته دفاع مقدس و گرامیداشت شهدای دفاع مقدس و نظام سلامت به حاضران خیر مقدم گفت و تصریح کرد:
مرجعیت علمی از سیاست های کلان کشور است و قرار گرفتن در جمع سرآمدان علمی از خواسته های جدی است که مقام معظم رهبری نیز بر آن تاکید بسیار داشتند.


معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، با اشاره به اینکه یکی از ابزارهای لازم برای مرجعیت علمی توسعه مجلات تخصصی علوم پزشکی است، عنوان کرد: توسعه مجلات با هدف دیپلماسی علمی انجام شود. توسعه علمی حتی می‌تواند روابط کشورها از جنبه سیاسی را تحت تاثیر قرار دهد. زیرا امروزه فقط این نظامیان نیستند که ثبات و قدرت کشورها را تثبیت می‌کنند. بلکه می توانیم  بدون صرف هزینه نظامی با تولیدات علمی در عرصه بین‌المللی مطرح شویم.

دکتر پناهی به درآمدزایی مجلات اشاره کرد و اظهار داشت: در گذشته انتشار مجلات هزینه در برداشت اما اکنون مجلات می‌توانند برای سازمان منتشر کننده درآمد زا باشند و این یک عامل مهم و ضروری است. وی با بیان اینکه مجلات در راستای نیازهای حوزه سلامت باشند عنوان کرد: در وزارت بهداشت تهدیدات آینده نظام سلامت رصد می‌شود و محققان باید بررسی کنند نیازهای حوزه سلامت چیست و در کمیسیون نشریات وزارت بهداشت نیز  متناسب با آن به مجلات به صورت هدفمند مجوز داده شود.


معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، با بیان اینکه جوانی جمعیت یک مسئله جدی کشور است تصریح کرد: در این زمینه هم باید مجله تخصصی داشته باشیم تا مبنای سیاستگذاری‌ها مبتنی بر شواهد ناشی از تلاش مجلات علمی بر اساس نیازهای جامعه باشد.

وی با اشاره به لزوم فرهنگ‌سازی جهت قرار گرفتن اطلاعات مجلات در اختیار مردم به زبان آسان و قابل فهم خاطرنشان کرد: ارائه مطالب علمی با ادبیات قابل فهم برای مردم و در دسترس قرار دادن آن بسیار اهمیت دارد. هدف افزایش سطح آگاهی مردم است.


دکتر پناهی یادآور شد: شواهد کافی برای اثبات یک موضوع باید جمع آوری شود تا تبدیل به یک مستند علمی قابل استفاده برای سیاستمداران شود.


معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت بر ارتقا شاخص‌های  اخلاقی در چاپ مقالات و مجلات تاکید کرد و گفت: ارتقا نخبگان یک موضوع تخصصی در یک مجله است. شأن مجله باید همین باشد که صاحبان تخصص و نظر بتوانند در آن زمینه فعالیت کار کنند.


وی در ادامه محققان را از جانبداری و سیاست زدگی بر حذر داشت و تصریح کرد: انتظار می‌رود در مسأله علمی جانبداری‌ها کنار گذاشته شود.


دکتر پناهی با بیان اینکه مجلات تخصصی نمایه شده یک سرمایه ملی هستند، عنوان کرد: اساتید برای ارتقا مجلات تلاش کنند هدف ها نباید بر حفظ مجله معطوف شود بلکه هدف اساتید باید ارتقا مجلات باشد حضور و نمایه شدن آن در پایگاه های اطلاعاتی معتبر بین‌المللی هدف باشد. مجلات علاوه بر اینکه به دانشگاه‌ها مربوط است به کشور هم تعلق دارد.

 

 

در ادامه خانم  دکتر فروزان کریمی دبیر کمیسیون نشریات علوم پزشکی وزارت بهداشت ضمن خوشامدگویی به حاضران در نشست اعلام کرد: فعالیت در مجلات تخصصی نیازمندیکسری  الزامات است. سردبیری در تمام دنیا یک شغل تمام وقت است که باید با کمک یک تیم حاذق به انتشار نشریه بپردازد ولی در حال حاضر چارت سازمانی برای مجلات تخصصی در دانشگاه‌های علوم پزشکی وجود ندارد و این مسئله باید رفع شود.


وی عنوان کرد: ضروری است مشوق‌هایی برای تیم اجرایی، تحریریه و حتی داوران نشریات تخصصی علوم پزشکی در نظر گرفته شود.


دکتر کریمی با اشاره به اینکه انتظار می‌رود تمامی مبانی اخلاق نشر در دنیا به دقت رعایت شود، تصریح کرد: مالکیت معنوی در تصاویر، عکس‌ها و مطالب مورد استفاده در نشریات باید به درستی رعایت شود.

 

در این جلسه، نشریات دانشگاه علوم پزشکی با عناوین زیر نیز مورد تقدیر مقام عالی وزارت قرار گرفت:

 

 

1- Journal of Medical Signals and Sensors

2- Journal of Education and Health Promotion

3- Journal of Research in Pharmacy Practice

4- Research in Pharmaceutical Sciences

5- ARYA  Atherosclerosis    

6- Advanced Biomedical Research

7- International Journal of Preventive Medicine

8- Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research