رفتن به محتوای اصلی
x

طراحی و ساخت دستبند هوشمند ثبت مشخصات بیمار با قابلیت مانیتورینگ وضعیت تنفسی بیمار ‏

چکیده

استفاده از دستبند شناسایی بخش بسیار مهمی از رعایت اصول ایمنی بیمار در بیمارستان­ها است. امروزه استفاده از دستبندهای شناسایی کاغذی برای بیمار در بیمارستان ها مرسوم است. با توجه به اینکه مشخصات چاپ شده روی این دستبند ها به مرور پاک یا مخدوش می شود، چاپ مجدد دستبند در طی روند بستری بیماران، امری اجتناب­ناپذیر است. 

 برای بیماران بستری شده در بخش­های جنرال بیمارستان، مانیتورینگ قلبی ریوی انجام نمی شود. با توجه به احتمال وخیم شدن حال بیماران و عدم اطلاع پرستار از این امر به دلیل نبود سیستم مانیتورینگ مرکزی، استفاده از یک سیستم کنترل هوشمند جهت بررسی و پایش مداوم سلامت بیماران ضروری بنظر می­رسد. در شرایط کنونی در بیمارستان­ها سیستم مانیتورینگ مرکزی وجود نداشته و استفاده از سیستم احضار پرستار و مانیتورینگ، محدود به تخت بیمار است. با این توضیحات، طراحی و ساخت دستبند هوشمند شناسایی بیمار با قابلیت نمایش اطلاعات بر روی دستبند، مانیتورینگ وضعیت تنفسی بیمار و سیستم احضار پرستار، یک نوآوری مفید و کاربردی به نظر می­رسد. 

 

مقدمه:

دستبند شناسایی هوشمند از دو قسمت مرتبط با یکدیگر ساخته شده است. دستبند بسته شده روی دست بیمار تحت یک شبکه بی­سیم به سیستم مانیتورینگ مرکزی بخش متصل می­شود. اطلاعات بیمار از طریق نرم­افزار تعبیه شده بر روی سیستم مرکزی به دستبند ارسال شده و بر روی صفحه نمایش دستبند نمایش داده می­شود. 

سنسور پالس­اکسیمتر تعبیه شده در درون دستبند اطلاعات مربوط بهSPO2  بیمار را اندازه­گیری کرده و بر روی صفحه نمایش دستبند نمایش می­دهد. همین اطلاعات به صورت بی­سیم به سیستم کنترل مرکزی نیز ارسال می­شود.

نرم افزار تعبیه شده در سیستم مرکزی به پایش مداوم اطلاعات دریافتی پرداخته و اطلاعات را برای پرستار به نمایش می­گذارد. در صورتی که شرایط بحرانی در تنفس یکی از بیماران تشخیص داده شود زنگ هشدار مربوط به آن بیمار به صدا در می­آید. 

روش‌پژوهش:

  1. اجرای طرح شامل سه مرحله می باشد:

  2. 1- طراحی و ساخت دستبند مجهز به سنسور پالس اکسیمتر، صفحه نمایش LCD،  ماژول تبادل داده بی­سیم

  3. 2- طراحی شبکه بی­سیم مناسب جهت برقراری ارتباط با کلیه دستبند ها و تبادل داده با آنها

  4. 3- برنامه­نویسی یک نرم افزار واسط کاربری گرافیکی بر روی سیستم مانیتور مرکزی بیمارستان جهت نمایش اطلاعات بیماران و پردازش داده­ها 

  5. با ورود بیمار به بخش، مشخصات بیمار توسط نرم­افزار مرکزی بر روی دستبند شناسایی بیمار ثبت شده و دستبند در اختیار بیمار قرار می­گیرد. اطلاعات ثبت شده بیمار از قبیل نام و نام خانوادگی، شماره پرونده، تاریخ تولد و نام پدر بر روی نمایشگر دستبند نمایش داده می­شود. همچنین با قرار گرفتن سنسور پالس اکسیمتر تعبیه شده داخل دستبند بر روی انگشت بیمار، مقادیر SPO2 بیمار بر روی نمایشگر نمایش داده می­شود.

به منظور نمایش وضعیت جسمانی بیمار تعدادی LED با رنگ­های مختلف بر روی دستبند تعبیه می­­شود. طبق اصول ایمنی چنانچه بیمار حساسیت داروئی یا آلرژِی داشته باشد LED قرمز رنگ روشن می­شود؛ اگر بیمار احتمال سقوط از تخت، تشنج، زخم فشاری و ... باشد LED زرد رنگ روشن می­شود.

  1. اطلاعات مربوط بهSPO2  بیمار به صورت مداوم تحت شبکه ی بی سیم موجود در بخش بستری به سیستم مرکزی موجود در ایستگاه پرستاری ارسال می شود. نرم افزار موجود در سیستم مرکزی به نمایش و پردازش اطلاعات دریافتی پرداخته و در صورت بحرانی بودن مقادیر دریافتی، آلارمی را ایجاد می­کند.

  2. دستبند شناسایی به زنگ احضار پرستار نیز مجهز می باشد و در صورت نیاز بیمار با فشار دادن دکمه احضار پرستار تعبیه شده بر روی دستبند، پیغام احضار پرستار به همراه آلارم مربوطه روی سیستم مانیتورینگ مرکزی به نمایش در می آید. 

هدف از اجرای طرح در درجه اول افزایش ایمنی و کاهش مرگ و میر بیماران بستری شده در بخش­های جنرال بیمارستان می باشد که هیچ گونه مانیتورینگ وضعیت تنفسی برای آنها انجام نمی شود.  اجرای این طرح به کاهش هزینه ها با استفاده از تجهیزات چند بار مصرف کم می کند و همچنین به حفظ محیط زیست نیز کمک می­کند.

یافته‎ها:

دانش فنی ساخت دستبندهای شناسایی هوشمند

پیاده سازی شبکه بی­سیم امن و کم مصرف

محاسبه نرخ ضربان قلب با استفاده از سنسور پالس­اکسیمتر

محاسبه میزان اکسیژن خون با استفاده از سنسور پالس اکسیمتر

 

نتیجهگیری:

با استفاده از دستبند شناسایی هوشمند، وضعیت قلبی و تنفسی بیمار به صورت پیوسته پایش می شود. 

در صورت شناسایی شرایط غیرعادی در ضربان قلب و تنفس بیمار، به صورت خودکار هشداری برای پرستار ارسال می شود. 

با استفاده از ارتباط بی­سیم داخلی دستبند امکان شبکه کردن دستبندها و ایجاد بستر برای مانیتورینگ مرکزی بیمارستان فراهم می شود. با استفاده از این سامانه امکان مانیتورینگ وضعیت کلیه بیماران به صورت همزمان امکان پذیر است.